Varför är statistik viktigt?

En illustration med statistik-symboler, till exempel en graf.

För att vi ska kunna vara säkra på att alla människor får sina rättigheter tillgodosedda räcker det inte med att göra insatser här och där. Vi måste veta hur verkligheten ser ut.

Det finns två sätt att få reda på det. Det första handlar givetvis om att prata med människorna själva. Det andra sättet är att samla in statistik inom olika rättighetsområden.

Det som är viktigt att tänka på vid datainsamling är att man inte får bidra till att människor behandlas sämre på grund av statistiken. Ett exempel är om statistiken visar att det bor ett stort antal låginkomsttagare i ett visst bostadsområde. Det får inte leda till att det området och människorna som bor där får en sämre behandling på grund av att den eller de som fattar beslut har fördomar om låginkomsttagare.

Den här filmen förklarar kort varför statistik är viktigt och tar även upp några exempel från olika viktiga rättighetsområden. De siffror som nämns i filmen kommer från rapporten På tal om statistik och mänskliga rättigheter som länsstyrelsernas MR-uppdrag tog fram 2019.

Den här webbplatsen använder kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen. En del av dessa kakor är tredjepartskakor. Genom att använda vår webbplats accepterar du att kakor används. Läs mer om kakor och hur du kan stänga av dem.