Vimplar med några av de globala målen i Agenda 2030.

MR-dagarna i Göteborg

Årets tema är Demokrati + mänskliga rättigheter = sant!

Demokrati och mänskliga rättigheter, två begrepp som går hand i hand och där den ena krävs för att den andra ska få en full verkan. Eller är det så enkelt? Sedan några år tillbaka kan vi se en negativ trend för demokratin globalt, något som också förstärkts ytterligare av Coronapandemin. Hur kommer det sig och hur påverkar det skyddet av mänskliga rättigheter? Hur kan vi vända trenden och istället stärka demokratin lokalt, nationellt och globalt samt säkerställa att de mänskliga rättigheterna respekteras för alla alltid?

MR-dagarna äger rum årligen i olika städer för att bidra till utvecklingen av mänskliga rättigheter i Sverige och internationellt. Konferensen drivs helt utan vinstintresse och är ett samarbetsprojekt mellan Amnesty, DemokratiAkademin, Diakonia, Fonden för mänskliga rättigheter, Föreningen Ordfront, Ibn Rushd studieförbund,  Samhällsvetenskapliga fakulteten vid Göteborgs universitet, Sensus studieförbund och Svenska kyrkan.

Läs mer på MR-dagarnas webbplats.

Monter och seminarium

Länsstyrelsernas samordningsuppdrag i mänskliga rättigheter medverkar med en monter och ett seminarium. Välkomna till vår monter H:48 (här i digital version). Montern bemannas av medlemmar i länsstyrelsernas MR-nätverk.

Välkommen också till vårt seminarium MR-professionen – ett yrke på framväxt i demokratins tjänst tisdagen den 7 december kl 13.00-14.00 i sal R24-25. Medverkar gör Christina Johnsson, jur. dr. och jur.kand. i offentlig rätt och mänskliga rättigheter samt forskare knuten till Malmö universitet.

Andra programpunkter från länsstyrelser

Länsstyrelsen i västra Götalands län

Länsstyrelsen i Västra Götalands län arrangerar flera programpunkter under MR-dagarna. Här kan du ladda ner deras programblad.

De finns också i monter H:03 vid Västsvenska demokratitorget.

Länsstyrelsen i Stockholms län

Länsstyrelsen i Stockholms län arrangerar två seminarier om rasism och hudfärgens betydelse inom projektet Vidga normen samt det uppdrag om att motverka rasism på arbetsplatsen som länsstyrelserna fick 2020.

Här hittar du mer information om seminarierna.

Länsstyrelsen i Östergötlands län

Nationella kompetenscentret vid Länsstyrelsen i Östergötlands län arrangerar seminariet Uppmärksamma hedersrelaterat våld och förtryck i skolan!

Läs mer om seminariet här.

Datum

dec 06 - 07 2021
Expired!

Tid

All Day

Platser

Göteborg

Arrangör

Föreningen Ordfront
E-post
info@mrdagarna.se
Webbplats
https://www.mrdagarna.se/